Направете своя безплатен сайт лесно със Сайт Конструктор!

Подновяване на домейн име

В процеса на регистрация на домейн домейн, собственика му се съгласява с общите условия на международната организация за домейн имена – ICANN. Освен условията при регистрация, Регистърът определя броят и продължителността на периодите през които преминават домейните след датата им на изтичане.  

За всички регистрирани домейн имена при нас, две седмици преди изтичане на датата за подновяване, собственика бива уведомяван чрез имейл на контакт данните си с които е направил регистрацията си. Следва второ подканващо писмо 7 дни преди крайната дата. В този двуседмичен период собственика ако не се свърже с нас и не заплати дължимата такса домейн името му не се подновява.

Правилата за спазване на датата за подновяване не зависят от нас като фирма, а от световния регистратор за домейн имена.  Регистраторът предоставя два гратисни периода, през които може да поднови периода и да се възвърне собствеността на домейн името. 

Първи гратисен период (продължава 29 дни)

Ако домейнът не бъде подновен в срок започва да тече първият гратисен период и продължава 29 дни. Цената за подновяване през този период остава непроменена, като световния регистратор "паркира" домейна на свой сървър и при достъпването му се зареждат рекламни страници. В този период собственика получава трети имейл с който бива уведомяван, че срока е изтекъл и световния Регистратор преустановява излъчването на сайта. Тук отново правилата не зависят от нас и не е възможно каквото и да било съдействие да укажем за забавяне на плащането.

Втори гратисен период (Redemption)

Този период започва 29 дни след датата на подновяване. Вторият период може да продължи различен период от време, като това зависи от Регистратора. През този период Регистратора не пази домейна само за регистранта и има право да го продаде на търг или по друг начин. Подновяването на домейна все още е възможно, но цената за подновяване, определена от Регистратора, е различна от стандартната.
В този период домейна все още може да се поднови, но за целта се заплаща допълнителна (наказателна) такса. 

Цени за възстановяване на изтекъл домейн

Посочените по-долу цени са валидни за възстановяване на изтекъл домейн от областите .COM, .NET, .ORG, .INFO и BIZ, след като са изминали 29 дни от датата на изтичане. Домейни от областта .EU се поставят под карантина 7 дни след датата на изтичане.

Цените за възстановяване според световния Регистратор са както следва:
- за областите .COM, .NET, .ORG, INFO и .BIZ - 120.00 USD
- за областта .EU - 48.00 USD

Заплащането на посочените суми извършваме в български лева (BGN), по курс-продава на американския долар, валиден за датата на плащането. Таксата включва подновяване на домейна за 12 месеца. 

Домейн името не може да се поднови

Веднага след Redemption периода домейн името не може да се поднови. На теория периодът, от датата на изтичане на домейна до датата на неговото освобождаване за нова регистрация продължава около четири месеца. Съществуват обаче редица случаи, когато този период се удължава допълнително с още няколко месеца. Периодът обикновено е толкова по-дълъг, колкото по-популярен е бил домейна (уеб сайта) преди да изтече.